SERVICIILE NOASTRE
Plata ramburs sau cu cardul
Plata ramburs sau cu cardul
4 Banci Partenere – Pana la 12 rate cu dobanda ZERO!
Produse cu garantie
Produse cu garantie
Ne ocupam direct de garantii fara intermedieri.
Suport Clienti rapid
Suport Clienti rapid
Serviciu Live - pentru raspunsuri imediate!
Retur 30 zile
Retur 30 zile
Gratuit – De la preluare la returnarea in depozit!

Importanta iluminatului interior in designul locuintelor personale

De : Malvina - Categorii : Noutati

Iluminatul joaca un rol foarte important in designul interior, deoarece are 'puterea' de a transforma in totalitate o incapere, creand o ambianta deosebita, imbunatatind culorile si texturile si evidentiind caracteristicile arhitecturale. Intelegerea stiintei din spatele proiectelor de iluminat interior si impactul acestuia asupra unui spatiu poate ajuta proprietarii sa creeze o atmosfera functionala si primitoare in orice camera din locuinta personala si nu numai.

Iluminat interior

Intelegerea rolului iluminatului in designul interior

Atunci cand proiectati un spatiu, aspectul iluminatului ar trebuie sa fie intotdeauna luat in considerare inca de la inceput. Nu numai ca ajuta la vizibilitate, dar si seteaza starea de spirit, creaza ambianta si accentueaza anumite trasaturi arhitecturale sau obiecte decorative. Iluminarea incaperilor inseamna mai mult decat simpla apasare a unui comutator si este nevoie de o planificare atenta pentru a va asigura ca toate corpurile de lumina, sursele si nivelurile de iluminat completeaza scopul si stilul de design al incaperilor. O camera iluminata corespunzator ii poate crea adancime si o atmosfera primitoare, in timp ce o incapere slab iluminata se poate simti inghesuita si anosta. Prin urmare, este esential sa intelegem rolul iluminatului in designul interior.

Stiinta din spatele luminii si a starii de spirit

Sursele de lumina dintr-o incapere ne pot afecta direct starea de spirit si comportamentul. Iluminarea puternica, cu tonuri rece poate creste concentrarea si focalizarea, in timp ce iluminarea slaba, in tonuri calde, induce relaxare si o stare de calm. Studiile demonstreaza faptul ca temperatura de culoare a luminii ne poate afecta chiar si stare de spirit, astfel spus, lumina alba calda (2700K-3000K) este calmanta si relaxanta, in timp ce lumina alba rece (4000K-5000K) este energizanta si stimulatoare.

Tipuri de iluminat in designul interior

Exista trei tipuri principale de iluminat interior si anume: iluminat ambiental, de lucru si de accent. Astfel explicat, iluminarea ambientala ofera reprezinta iluminarea generala a unei incaperi, iluminarea de lucru este directionata catre anumite zone pentru a ajuta la indeplinirea sarcinilor, iar iluminarea de accesnt evidentiaza obiecte, decoratiuni sau alte caracteristici de design.

Iluminarea ambientala poate fi realizata prin corpuri de iluminat de tavan precum candelabre, plafoniera sau aplica, iluminarea sarcinilor poate fi asigurata de o lampa de birou sau benzi LED, iar iluminarea de accent poate fi realizata cu ajutorul reflectoarelor sau prin montarea de spot pe zonele pe care dorim sa le evidentiem.

Echilibrarea surselor de lumina naturala si artificiala
Un alt aspect al iluminatului de luat in considerare este echilibrarea surselor de lumina naturala si artificiala. Iluminatul natural poate oferi o serie de beneficii, de la vitamina D la eficienta energetica. Cu toate acestea, ridica si provocari, deoarece unghiul si intensitatea luminii naturale se schimba pe parcursul zilei, ceea ce face esentiala alegerea surselor de lumina artificiala adecvate pentru a mentine un aspect unitar pe tot parcursul zilei.

Impactul luminii asupra culorilor si texturilor

Iluminarea poate avea un impact semnificativ asupra aspectului culorilor si al texturilor dintr-o incapere si intelegerea modului d eiluminare va poate ajuta la urmatoarele aspecte:

  • Imbunatatirea schemelor de culori cu iluminarea – iluminatul poate imbunatati foarte mult schema de culori a unei camere si astfel, luminile cu tonuri reci pot scoate in evidenta tonurile de albastru si vere, in timp c eiluminarea cu tonuri calde poate scoate in evidenta galbenul, portocaliul si rosul;

  • Crearea de profunzime si dimensiune cu lumina – lumina poate crea profunzime si dimensiune intr-un spatiu prin evidentierea anumitor zone sau adaugand umbra altora, spre exemplu o lumina directionata poate crea dramatisc intr-o incapere, punand accept pe tertura sau forma unui obiect decorativ;

  • Evidentierea texturilor si a modelelor – luminile de accent pot fi directionate pentru a evidentia un perete caracteristic, pentru a crea joc de umbre sau pentru a atrage atentia asupra unei texturi sau modele unice intr-o tesatura;

  • Iluminat functional pentru diferite spatii – de exemplu, iluminatul intr-o camera de studiu este foarte diferit fata de iluminatul ambiental din camera de zi sau din dormitor. Lumina rece este ideala pentru un mediul de lucru in care este necesara concentrarea, iar lumina calda este perfecta pentru crearea unei ambiante relaxante.

Iluminatul interior este un aspect primordial in protectul de decor interior, deoarece, in complementarea ideala a pieselor de mobilier si al decoratiunilor, sursele de lumina pot crea ambianta perfecta in orice incapere si mai mult decat atat pot crea iluzii de profunzime, densitate, spatiu deschis si pot accentua diverse texturi si obiecte. Lumina rece este perfecta pentru a sustine atentia si concentrarea, in timp ce lumina calda este ideala pentru inducerea unei stari de relaxare si calmitate. In concluzie, iluminatul depaseste aspectul funcional si joaca un rol vital in designul interior, conlucrand direct la starea de spirit si la transformarea spatiilor. Intelegand astfel stiinta din spatele iluminatului si impactul acestuia asupra culorilor, texturilor si chiar si asupra dispozitiilor, proprietarii de locuinte pot face alegeri informate atunci cand vor crea planuri de iluminat pentru diferite incaperi si cand vor alege corpurile de iluminat. Ales corespunzator, iluminatul interior poate transforma in totalitate ambinata unei locuinte!

Related posts

Trimite continutul

Add a comment

 (with http://)

Articole asemanatoare