SERVICIILE NOASTRE
Plata ramburs sau cu cardul
Plata ramburs sau cu cardul
4 Banci Partenere – Pana la 12 rate cu dobanda ZERO!
Produse cu garantie
Produse cu garantie
Ne ocupam direct de garantii fara intermedieri.
Suport Clienti rapid
Suport Clienti rapid
Serviciu Live - pentru raspunsuri imediate!
Retur 30 zile
Retur 30 zile
Gratuit – De la preluare la returnarea in depozit!

Ce legume se planteaza primavara intr-o sera de gradina?

De : Malvina - Categorii : Noutati

Cu toate ca iarna nu vrea sa ne paraseasca inca si ne serveste cu temperaturi scazute pana la inghet, cu vant, zile mohorate, ninsori sau ploi reci, gospodarii au inceput demult sa isi planuiasca activitatile de primavara si pentru cei pasionati de gradinarit, cultivarea in sera se numara printre prioritatile inceputului de sezon. Un gospodar priceput stie ca organizarea riguroasa este necesara, atat pentru a avea un start de succes, cat si pentru ca in final sa culeaga recolte sanatoase, bogate si gustoase.

In ultimii ani, cultivarea legumelor si a fructelor in gospodaria proprie a devenit tot mai comuna si tot mai multe persoane aleg sa isi planteze si sa consume alimente crescute curat, atat din dorinta de a avea un stil de viata mai sanatos, cat si datorita faptului ca aceasta activitate poate deveni o sursa importanta de venit extra.

Inceputul primaverii reprezinta totodata si momentul prielnic pentru plantarea culturilor in sere de gradina, insa trebuie sa tinem cont de faptul ca fiecare tip de planta se recomanda a se planta intr-o anumite perioada, avand totodata si caracteristici specifice de ingrijire. Nu stiti ce anume sa plantati in aceasta perioada? In acest sens, in urmatoarele randuri va vom oferi cateva recomandari in ceea ce priveste culturile de primavara.

Legume sera

Ce legume se planteaza primavara intr-o sera de gradina?

Lunile Martie si Aprilie sunt ideale pentru inceperea plantarii in sera, iar lista legumelor este destul de variata pentru aceasta perioada de plantare si daca respectam nevoile plantelor pe care alegem sa le cultivam, ne vom putea bucura in final de recolte bogate si gustoase, atat pentru consumul propriu cat si pentru a le comercializa. Indiferent ca sunteti novici sau aveti o experienta vasta in ceea ce priveste plantarea in sera, primavara reprezinta un nou inceput si o noua sansa pentru a demara o activitate placuta, relaxanta si totodata benefica, atat pentru sanatatea noastra, cat si pentru castigarea unui venit in plus.

Ce legume se planteaza in luna Martie?

In primele zile ale lunii Martie se pot alege pentru plantare o varietate de rasaduri precum condimente aromate (patrunjel, marar) si legume delicioase (ceapa, usturoi, mazare), care, ingrijite corespunzator pot deveni recolte minunate la incheierea sezonului. Pe langa cele mentionate, cele mai uzuale legume care se planteaza primavara, in luna martie, se numara:

Morcovi

Morcovul – Morcovii sunt una dintre cele mai populare culturi de radacina care sunt atat de usor de plantat. Incepand cu prima zi de primavara, morcovii se pot planta in solar, iar recoltarea se incepe la sfarsitul lunii mai. Este recomandat ca semintele de morcovi sa fie plantate adanc in sol, la o distanta de 20 cm pentru a avea destul loc sa se dezvolte. Morcovii au nevoie intre 2 si 4 luni pentru a se coace, insa in mod normal sunt gata de recoltare dupa 75 de zile de la plantare.

Broccoli – Broccoli este una dintre cele mai gustoase si sanatoase legume pe care ar trebui sa le consumam in mod regulat. Iar daca iti doresti o astfel de recolta in sera ta, insamantarea semintelor de broccoli se realizeaza in module sau in ghivece mici, chiar la inceputul primaverii. Se recolteaza cand florile sunt verzi si sanatoase!

Ceapa verde – ceapa verde este una dintre cele mai recomandata plante pentru incerput si creste frumos intr-o sera cu clima controlata, chiar si intr-un climat mai rece. Ceapa sa poate planta fie din seminte, fie din seturi, a doua varianta fiind mai functionala, deoarece se dezvolta in orice conditii, chiar si in sere mai reci. Ceapa verde are nevoie de hidratare regulata, iar recoltarea se poarte face atunci cand frunzisul devine galbui si incepe sa se ofileasca.

Salata verde – Este surprinzator cat de usor se pot creste salate organice intr-o sera de gradina (salata verde, frunze de sfecla, salata romaine etc.) si acest tip de culturi pot incepe primavara si se pot prelungi pe intreaga perioada a anului. Este recomandat ca salata verde sa fie plantata atunci cand temperaturile s-au stabilizat si nu mai exista posibilitate de inghet. Incepeti cu tipuri de salata care infloresc in sol racoros si lumina moderata.

Spanac – Spanacul este o leguma rezistenta care se dezvolta perfect pe vreme mai rece. Are conditii de crestere comparabile cu salata verde si necesita un sol bine drenat. Se seamana in luna martie si se poate incepe recoltarea in luna mai, iar procesul de adunare se realizeaza imediat ce frunzele sunt suficient de mature pentru a fi consumate. Este recomandat sa se recolteze numai frunzele exterioare, pentru ca planta sa se poate dezvolta in continuare.

Rucola – La fel ca si spanacul, rucola are un un gust excelent si se consuma ca atare, in stare cruda! Semnintele de rucola se pot planta indata ce solul se dezgheata si temperaturile stabilizeaza. Dupa aproximativ 4 saptamani planta de rucola va fi dezoltata si gata pentru a fi recoltata si consumata. Cresterea acestor plante continua pana ce temperaturile sunt destul de ridicate si neprielnice pentru astfel de culturi.

Ce legume se planteaza in luna aprilie?

Cand primavara si-a intrat cu adevarat in drepturi, sera poate gazdui plante gustoase precum sunt urmatoarele:

Ardei

Dovlecel sau zucchini – Fie ca optati pentru varianta clasica sau alegeti sa plantati zucchini, aceasta leguma este una extrem de versatila si se poate consuma intr-o varietate de moduri. Dovleceii sunt unele dintre cele mai simple legume de cultivat si este bine ca inca de la inceput sa intelegem ca au nevoie de spatiu pentru a se extinde si trebuie udati in mod adecvat. Plantele sanatoase vor incepe sa infloreasca rapid si deobicei genereaza o recolta bogata in aproximativ 4 saptamani.

Castraveti – Plantarea castravetilor reprezinta o cultura excelenta pentru a fi crescuta in sera, insa este putin mai pretentioasa fata de celelalte legume. In acest sens, este recomandat ca aceste plante sa fie propagate in ghivece de turba pentru ca sistemele lor radiculare de cucurbitacee sa nu fie obstructionate. Au nevoie de loc pentru a se desfasura si trebuie ingrijiti corespunzator deoarece exista cativa daunatori si boli care ar putea pune in pericol dezvoltarea si cresterea lor.

Ardei – Ardeii sunt plante colorate, crocante si extrem de gustoase, iar varietatile de forme, dimensiuni si arome vor da culoare serei tale! Ardeii au nevoie de o perioada de crestere destul de lunga, insa nu au nevoie de tratamente speciale ci un sol hidratat corespunzator in care tulpinile vor reusi sa se ramifice in mod natural. Recoltarea se va face imediat ce ating dimensiunea potrivita.

Conopida – Este una dintre cele mai populare legume care pot fi cultivate cu succes intr-o sera, atat in sezonul de primavara, cat si toamna. Lumina este un factor important pentru cresterea conopidei intr-o sera si deoarece este o cultura de sezon rece, necesita lumina solara directa de 6-8 ore pe zi si o irigare adecvata pentru o crestere optima. Recolta se face ca si la broccoli, cand capatana este mare, voluptoasa si alba.

Fasolea verde – Una dintre cele mai populare culturi de sera este si fasolea verde, cu plantare la inceputul primaverii sau la sfarsitul toamnei. Obiceiurile de tip vita de vie ale acestor plante le permit sa fie antrenate chiar si in sera, rezultand culturi roditoare intr-un mediu controlat.

Legume de primavara

Fie ca esti la inceput de drum in activitatea de cultivare intr-un solar de gradina sau de mai multi ani te bucuri de culturi roditoare, cu siguranta intelegi importanta pregatirii mediului potrivit pentru plantele pe care alegi sa le cultivi. Iar in acest sens, dupa ce am enumerat cateva idei de plante ce se planteaza primavara, vom trece in revista cativa pasi esentiali de care trebuie sa te ocupi odata cu inceperea acestei activitati:

Pregateste solarul pentru inca un an de succes!

An de an, odata cu inceputul sezonului de plantare, solarul pe care il utilizezi trebuie sa fie curatat corespunzator, sa fie verificat minutios si sa fie pregatit pentru a gazdui noile culturi. Pentru a crea mediul propice in care plantele sa se dezvolte, solarul tau trebuie sa fie in cea mai optima stare, sa fie ancorat bine, sa aibe o folie de protectie pentru solar rezistenta sa fie reparate eventualele stricaciuni si sa fie accesorizat cu toate cele necesare plantelor pe care iti propui sa le sadesti.

Pregateste solul si planteaza corect rasadurile!

Fiecare planta este diferita si are necesitati specifice, unele mai complexe, altele foarte usor de ingrijit, insa este cert faptul ca inainte de toate trebuie sa ne facem temele si sa le oferim mediul propice plantelor pe care alegem sa le crestem intr-o sera. Solul trebuie curatat, tratat cu ingrasamant benefic, hidratat corespunzator si ajutat in cazul in care natura plantelor noastre o cere.

Ingrijeste rasadurile dupa plantare pentru a avea parte de culturi bogate!

Cultivarea in sera este o munca antrenanta si constanta, plantele noastre au nevoie de verificare si ingrijire permanenta astfel incat sa se dezvolte corespunzator, sa nu fie atinse de boli specifice sau sa nu fie mancate si stricate de anumiti daunatori exteriori.

Speram ca in acest mic ghid ai gasit raspunsurile la intrebarile tale! Ca ai aflat informatiile necesare in ceea ce priveste alegerea legumelor care pot fi plantate primavara intr-o sera de gradina si ca in acest sens esti mai increzator in demararea acestui proiect. Opteaza pentru legume pe care le consumi sau pe care iti doresti sa le comercializezi, ofera-le ingrijirea corespunzatoare si bucura-te de rodul muncii tale prin alimente hranitoare, sanatoase si gustoase!

Related posts

Trimite continutul

Add a comment

 (with http://)

Articole asemanatoare