Chat pe WhatsApp

Sere de gradina – pentru pasionatii de gradinarit

De : Diana - Categorii : Inedite

Avantajele utilizării serelor de grădină

Esti pasionat de grădinărit? Indiferent că este vorba despre legume sau flori, creșterea lor într-o seră vine la pachet cu o serie de avantaje. Dacă spațiul de care dispui nu este unul foarte mare, nu îți face griji. Pe piață vei găsi o gamă foarte variată de dimensiuni ale serelor de grădină astfel încât oricine se poate bucura de legume proaspete pe tot parcursul anului.

Cel mai mare avantaj al unei sere de grădină este faptul că plantele pot fi cultivate pe aproape întreaga perioadă a anului având mereu legume proaspete. Un al 2-lea avantaj al serelor este faptul că accelerează procesul de creștere al plantelor având o productivitate mai mare. Pe lângă menținerea unui mediu optim, solarul va proteja plantele de razele arzătoare ale soarelui care vă pot strica culturile în perioadele de vară. Vremea capricioasă precum o ploaie cu gheață sau o ploaie acidă poate strica munca de câteva luni în doar cateva minute. Cu o seră poți fi sigur că plantele se vor afla în siguranță iar munca ta nu va fi în zadar.

sera de gradina

Astfel, cu un solar poți menține un mediu controlat care să nu afecteze sănătatea plantelor. Sensibilitatea plantelor variază de la o specie la alta, de aceea înainte de a te apuca de cultivat trebuie să te informezi despre modul de creștere și mediul optim pentru fiecare tip de planta pe care dorești să o plantezi.

Un alt avantaj al utilizării unui solar de grădină constă în protecția pe care o oferă împotriva animalelor sălbatice care îți pot strica culturile și împotriva insectelor dăunatoare. În general, solariile sunt echipate cu ferestre care au plasă anti-insecte, asigurând astfel circularea aerului în interior fără a permite insectelor să intre.

solar

Ce poți planta în seră

Datorită faptului că foarte multe plante au nevoie de condiții termice adecvate și umiditate optimă care sunt foarte greu de obținut în aer liber, într-o seră poți cultiva majoritatea plantelor care pot fi plantate și într-o grădină. Cele mai populare legume și ierburi care sunt plantate în seră sunt roșiile, ardeii, castraveții, vinetele, salata, spanac și busuioc.

Când vine vorba de flori, sunt o serie de specii care nu pot fi crescute într-un mediu deschis, avănd nevoie de o seră pentru a le cultiva. Printre aceste specii regăsim Astromelia, Amarilis, Anthurium, Cala, Frezia, Garoafa, Gerbera, Orhideea și anumite specii de Trandafiri. Dacă dorești să cultivi flori și în timpul iernii sau primăverii atunci poți planta narcise, zambile, panseluțe și trandafiri.

plante in sera

Legume pe care le poți cultiva și iarna în seră

Știai că te poți bucura de legume proaspete și iarna? Bineînțeles, nu toate legumele pot fi crescute pe timp de iarnă dar îți putem recomanda 5 legume pe care să le plantezi și în sezonul rece.

Salata verde – este foarte ușor de cultivat și are un ritm destul de rapid de creștere. Între răsaduri trebuie să lași o distanță de 15-20 cm pentru a avea suficient spațiu de dezvoltare și este important de știut faptul că salata are nevoie de multă apă.

Ceapa verde – îți recomandăm să plantezi ceapa până la jumătatea lunii decembrie pentru a avea ceapă proaspătă la începutul primăverii. Pentru a planta corect arpagicul îți recomandăm să lași între rânduri o distanță de 20-30 cm iar între plante o distanță de 3-5 cm.

Ridichi – pot fi plantate până la finalul anului iar timpul necesar pentru creștere este de 5-6 săptămâni după care pot fi consumate.  Pentru o creștere armonioasă asigură-te că au suficientă apă.

Fasole cățărătoare – dacă i se asigură o temperatură ridicată și umiditate crescută, fasolea poate fi crescută în seră chiar și în sezonul rece. Însă, dacă alegi să plantezi fasole trebuie să fii precaut și să o stropești împotriva patogenilor tipici deoarece fasolea poate dezvolta foarte usor boli pe care să le transmită și celorlalte plante din jur.

Mazăre – mazărea poate fi plantată chiar și atunci când afară temperaturile nu sunt tocmai prietenoase și scad sub 0 grade. Mazărea trebuie plantată la o adâncime de 2 cm și trebuie să fie udată constant.

În categoria de GRĂDINĂ, CAMPING ȘI ACCESORII vei găsi o gamă variată de sere gata să îți găzduiască răsadurile. Bucură-te de legume proaspete în orice perioadă a anului!

Sursă foto - glowmania.ro

Trimite continutul

Add a comment

 (with http://)

Articole asemanatoare