Chat pe WhatsApp
SERVICIILE NOASTRE
Plata ramburs sau cu cardul
Plata ramburs sau cu cardul
4 Banci Partenere – Pana la 12 rate cu dobanda ZERO!
Produse cu garantie
Produse cu garantie
Ne ocupam direct de garantii fara intermedieri.
Suport Clienti rapid
Suport Clienti rapid
Serviciu Live - pentru raspunsuri imediate!
Retur 30 zile
Retur 30 zile
Gratuit – De la preluare la returnarea in depozit!

Sunt lampile UV eficiente impotriva Coronavirus?

De : Diana - Categorii : Inedite

Ce este lumina UV-C?

            Lumina UV-C face parte din spectrul ultravioletelor fiind foarte cunoscuta pentru capacitatea de a inactiva agenti patogeni precum bacteriile si virusurile. Acest tip de lumina utilizeaza o lungime de unda specifica spectrului ultraviolet cuprinsa de regula intre 100 - 315 nanometri.

            Lumina UV-C este utilizata de obicei pentru a dezinfecta si steriliza incaperile si suprafetele. Aceasta este foarte eficienta si in situatia noului coronavirus despre care stim ca poate trai pe anumite suprafete pana la trei zile. In acest caz, lumina UV-C va inactiva virusul prezent pe suprafete fiind esentiala dezinfectarea la intervale regulate de timp.

 

 Eficienta lampilor cu lumina UV-C:

            Lampile cu lumina UV-C au capacitatea de a schimba ARN-ul si ADN-ul bacteriilor si virusurilor, distrugandu-le astfel capacitatea de a se reproduce. Conform studiilor, virusurile nu sunt organisme vii ceea ce inseamna ca lumina UV-C nu le poate "ucide" din punct de vedere tehnic dar le poate face inactive comparativ cu bacteriile care pot fi omorate. Bacteriile pot fi rezistente la antibiotice dar nu pot construi o rezistenta la lumina UV-C.

       

           In ceea ce priveste noul tip de coronavirus (COVID-19) structura acestui virus este diferita fata de cele anterioare fiind un "virus invelit" facand parte din clasa 3. Este cunoscut faptul ca produsele care sunt capabile sa inactiveze virusurile din clasa 1 sau 2 ar trebui sa fie de asemenea eficiente si sa dezactiveze si virusurile din clasa 3.

            Pe baza informatiilor se considera ca lampile UV-C ar fi eficiente si impotriva noului tip de coronavirus. Este important de retinut ca lumina UV-C nu inlocuieste alte masuri de curatare precum eliminarea prafului de pe obiecte. Aceasta vine cu o complementaritate asigurand o eficienta de sterilizare in combinatie cu substantele biocide aplicate pentru a dezinfecta podeaua sau alte obiecte. Produsele UV-C germicide nu pot patrunde in particule precum praful, astfel eficienta va fi scazuta pe suprafetele murdare.

            Lampile bactericide cu lumina UV-C au o rata de eficienta de 99.99% in distrugerea bacteriilor si inactivarea virusurilor. Virusurile si bacteriile nu pot deveni rezistente la radiatile UV comparativ cu antibioticele sau anumite produse antibacteriene fata de care pot dezvolta rezistenta.

            Lampile cu lumina UV-C sunt o optiune excelenta pentru spitale, aeroporturi, hoteluri, depozite, spatii cu flux de oameni, etc. Aceste lampi germicide nu trebuie sa fie utilizate in prezenta personalului uman. Atunci cand se utilizeaza acest tip de lampa trebuie sa va asigurati ca aveti corpul si fata protejate iar dupa pornirea lampii parasiti imediat incaperea pana cand timpul de sterilizare a expirat.

            Radiatia produsa de aceste lampi este la fel de periculoasa pentru om ca si pentru virusuri si bacterii de aceea trebuie utilizate cu foarte mare atentie!

 

Diferenta dintre lumina UV-A si lumina UV-C :

Radiatia ultravioleta (UV) este o radiatie cu unde electromagnetice, similara cu razele X, undele radio sau lumina. In scopuri practice, spectrul UV a fost impărtit in trei game:

  • UV-A – radiație de unda lunga 400 nm – 315 nm
  • UV-B – radiație de unda medie 315 nm – 280 nm
  • UV-C – radiație de unda scurta 280 nm – 100 nm
  • Radiatia UV-A – apare in razele solare. Ea influenteaza procesele fotochimice si pigmentarea. Efectul eritemal este minim.
  • Radiația UV-B – are o utilizare de baza in terapie. Ea produce vitamina B. Are efecte eritemale si de pigmentare.
  • Radiatia UV-C – are un efect antibacterian si anti-germeni puternic. Ea produce arsuri ale pielii (eriteme) si conjunctivita (efect conjunctival).

Radiația UV-C este creată la descarcari mercurice la presiune joasa (becuri germicide). Radiatia cu lungimi de unda de sub 200 nm formeaza ozon in aer. Acesta este un efect daunator. Pentru a tuburi UV-C se foloseste sticla de quart speciala cu factor de transmisie ridicat pentru radiatia germicida deoarece aceasta sticla absoarbe radiatia nedorita cu o lungime de unda de sub 200 nm.

Principala diferenta dintre lumina UV-A si lumina UV-C este nivelul de eficienta a razelor pe suprafata care trebuie dezinfectata. Lampile UV-A emit radiatii in toate directiile, astel pe suprafata plana care trebuie dezinfectata ajuga pana la 50% din radiatii.

            Timpul necesar pentru ca lumina UV-A sa inactiveze virusurile si sa distruga bacteriile depinde de lungimea de unda si intensitatea iradierii. Lumina UV-C necesita foarte putin timp pentru dezinfectare, poate chiar cateva secunde, in timp ce lumina UV-A cu aceeasi lungime de unda va dezinfecta aceeasi suprafata in cateva minute sau ore.

            Merita menționat faptul ca nu toate lungimile de unda UV sunt identice si au aceleasi proprietati germicide. UV-A si UV-B - tipurile pe care le obținem pe Pământ prin amabilitatea Soarelui - au utilizări importante, dar doar UV-C este lumina ultravioletă aleasă pentru purificarea aerului și a apei și pentru inactivarea microbilor. Lampile UV care sunt folosite pentru dezinfectie sunt concepute cu o lungime de unda capabila sa schimbe ADN-ul microorganismelor.

Trimite continutul

Add a comment

 (with http://)

Articole asemanatoare