SERVICIILE NOASTRE
Plata ramburs sau cu cardul
Plata ramburs sau cu cardul
4 Banci Partenere – Pana la 12 rate cu dobanda ZERO!
Produse cu garantie
Produse cu garantie
Ne ocupam direct de garantii fara intermedieri.
Suport Clienti rapid
Suport Clienti rapid
Serviciu Live - pentru raspunsuri imediate!
Retur 30 zile
Retur 30 zile
Gratuit – De la preluare la returnarea in depozit!

Jocurile copilariei

De : Diana - Categorii : Inedite

      Este evident faptul ca jocurilor traditionale le este din ce in ce mai greu sa concureze impotriva invaziei jocurilor pe calculator, smartphone si console. Casele noastre sunt pline de dispozitive care sunt la indemana copiilor si care le capteaza atentia, acestia renuntand la jocurile clasice jucate de foarte multe generatii. Insa cel mai important avantaj al lor este faptul ca nu depind de internet, de tehnologie sau de electricitate, ci doar de imaginatia si buna dispozitie a copiilor.

De ce sunt importante jocurile copilariei?

            Din pacate foarte muti copii abandoneaza complet jocurile traditionale pentru a se juca pe diferite console sau dispozitive. Este un lucru minunat ca cei mici sa se distreze cu noile tehnologii dar in acelasi timp ar trebui sa existe un echilibru care sa le permita sa se bucure si de jocuri ale copilariei jucate alaturi de parinti, bunici sau prieteni.

            Aceste jocuri ale copilariei au distrat generatii la rand dezvoltand abilitatile sociale, creativitatea, imaginatia, spiritul de competitie, prietenia si fiind foarte benefice pentru sanatate deoarece necesita in acelasi timp si activitate fizica.

            Cele mai importante beneficii ale acestor jocuri copilariei sunt stimularea cresterii atat fizice cat si intelectuale si crearea unor legaturi stranse de prietenie care pot dura pe viata. Ce este mai frumos decat faptul ca cel mai bun prieten al tau este chiar cel din copilarie?

Jocuri din copilarie romanesti:

            Cel mai iubit joc din jocurile copilariei mele si cu siguranta face parte si din jocuri din copilaria bunicilor este "de-a v-ati ascunselea". Imi amintesc cu atata drag de zilele de vacanta petrecute la bunici in care abia asteptam lasarea serii impreuna cu verisorii mei pentru a face jocul mult mai palpitant. Acest joc era o provocare continua de a gasi noi ascunzatori stimuland abilitatea de a gasi solutii.

            Jocurile copilariei nu necesita echipamente, cea mai importanta "arma" fiind imaginatia si creativitatea. Jocurile de grup aduceau distractia la cote maxime iar spiritul social era dezvoltat treptat cu fiecare joc jucat intalnind persoane noi.

            Cele mai populare jocuri din copilarie romanesti sunt de-a v-ati ascunselea, lapte gros, tara tara vrem ostasi, ratele si vanatorii, hotii si politistii, s.a. Jucand diverse jocuri in doi afara, legatura dintre frati, prieteni va fi mult mai puternica, acestia petrecand mai mult timp impreuna si distrandu-se jucand jocuri cu mingea afara, sotron sau diverse alte jocuri care le stimuleaza imaginatia si creativitatea.

                 

            Copiii se vor bucura intotdeauna de jocuri de jucat afara atata timp cat vor invata sa le joace si vor fi indemnati sa petreaca timp in aer liber alaturi de alti copii. Exista o diversitate de jocuri de grup, jocuri in 2 afara sau chiar jocuri pentru o singura persoana. Tot ce trebuie ca cei mici sa aiba "in dotare" este dorinta de joaca si imaginatia. Pinata este unu din jocurile care a prins amploare in ultima perioada, imbinand deliciul dulciurilor cu activitatea fizica, cu coordonarea si orientarea perfecta pentru a sparge celebrele figurine Pinata.

5 beneficii ale jocurilor:

            Dezvoltare fizica: Jocurile in aer liber sunt esentiale in dezvoltarea fizica a celor mici. Acestea ii ajuta pe copii sa isi imbunatateasca coordonarea, abilitatiile motorii brute (mersul pe jos, mersul taras), echilibrul si abilitatiile motrice fine (ridicarea obiectelor). Conform studiilor, copii activi fizic tind sa fie mai slabi si mai sanatosi, in timp ce copii inactivi tind spre un stil de viata sedentar la varsta adulta. Efortul fizic depus in timpul jocului ii va ajuta pe cei mici sa isi foloseasca depozitele naturale de energie avand un somn mult mai linistit.

            Exprimarea emotiilor: Magia jocului le ofera copiilor puterea sa isi exprime emotiile prin crearea unei lumi imaginare cu diverse personaje care sa exprime starea lor emotionala, cei mici invatand sa se exprime. Prin joc, cei mici invata sa faca fata emotiilor infruntand teama, furia, frustrarea in timp ce se confrunta cu acestea. Jocurile ajuta la dezvoltarea laturii empatice, a increderii si intelegerea fata de cei din jur. Descatusarea emotiilor pe terenul de fotbal, slefuirea calitatilor de lider dezvoltate in jocuri de echipa sau deprinderile de a observa si aprecia detaliile unor haine si accesorii in jocurile cu papusi, ori inclinatia spre dans si gimanstica ce contureaza o conduita plina de gratie si eleganta compun o paleta diversa de activitati menita sa stimuleze in acelasi timp capacitatile fizice si emotionale ale copiilor canalizandu-le spre o dezvoltare complementara si armonioasa.

            Imbunatatirea abilitatilor sociale: Prietenii copilariei sunt printre cele mai pretioase comori. Prin joc se creeaza cele mai stranse relatii de prietenile intre copii si care pot dura pana la adanci batraneti. Jocurile ii ajuta pe cei mici sa invete cum sa creeze si sa mentina acele prietenii. Cei mici vor invata sa comunice, sa faca compromisuri, sa imparataseasca sentimente, sa rezolve conflicte si sa respecte reguli. Abilitatiile sociale sunt un factor foarte important in formarea relatilor cu cei din jur atat in copilarie cat si in viata de adult.

                        

            

          Imbunatatirea abilitatilor cognitive: Una din cele mai bune metode de stimulare a creierului si de consolidare a abilitatilor cognitive este jocul in timp de copilul exploreaza obiectele, spatiile fizice si invata sa proceseze sunete. Jocul de tip auto-regizat ii ajuta pe cei mici sa isi perfectioneze abilitatile de luare a deciziilor, concentrarea si abilitatile de planificare. Atunci cand copii se confrunta cu o problema in timpul jocului, acestia isi testeaza rationamentul si capacitatea de a gasi o solutie. Puzzle-urile si jocurile de strategie ajuta foarte mult la consolidarea abilitatilor de gandire.Stimuleaza creativitatea: jocul le ofera copiilor sansa de a-si lasa imaginatia si creativitatea sa zboare in toate directiile. Indiferent de joc, copii trebuie sa fie mereu "inarmati" cu creativitate pentru a face jocul mult mai interesant si mai palpitant. Dezvoltarea creativitatii ii ajuta pe cei mici sa gandeasca in afara barierelor, fapt care, ulterior ii va ajuta sa vina repede cu idei si solutii pentru diverse probleme cu care se confrunta.

            Fie ca este vorba de jocuri de jucat afara sau jocuri de interior aceste ne ajuta sa ne dezvoltam inca de la cele mai fragede varste. Jocurile copilariei vor ramane mereu cele mai eficiente metode de distractie si de dezvoltare chiar daca acestea pierd teren in fata tehnologiei.

Trimite continutul

Add a comment

 (with http://)

Articole asemanatoare