SERVICIILE NOASTRE
Plata ramburs sau cu cardul
Plata ramburs sau cu cardul
4 Banci Partenere – Pana la 12 rate cu dobanda ZERO!
Produse cu garantie
Produse cu garantie
Ne ocupam direct de garantii fara intermedieri.
Suport Clienti rapid
Suport Clienti rapid
Serviciu Live - pentru raspunsuri imediate!
Retur 30 zile
Retur 30 zile
Gratuit – De la preluare la returnarea in depozit!

Ghid complet in alegerea bicicletelor pentru copii

De : Malvina - Categorii : Noutati

Biciclete copii

Aventurile cu prima bicicleta reprezinta amintiri dragi pentru orice adult si daca ne aflam in postura unui parinte sau bunic care isi doreste ca si copilul lui sa aiba parte experiente placute pe doua roti, in urmatoarele randuri va vom prezenta un ghid complet in alegere bicicletei potrivite pentru copilul dumneavoastra.

O bicicleta ofera copiilor libertate, incredere si amintiri de neuitat, si mai mult decat atat, ajuta la perfectionarea abilitatilor motorii fine si la dezvoltarea musculaturii, iar in acest sens alegere bicicletei potrivite este un aspect de o importanta majora!

Alegerea unei biciclete de marimea potrivita pentru un copil ar putea parea o ecuatie simpla, insa exista multe informatii si aspecte de luam in considerare, nu doar varsta copilului. Dupa cum veti observa in recomandarile urmatoare, veti putea observa ca unele dintre marimi se suprapun in functie de varsta, insa depinde mai mult de inaltime, sau chiar si de abilitatile si increderea in sine a copilului.

Atunci cand alegeti o bicicleta, este esential sa nu mergeti pe premisa ca alegeti o dimensiune in care copilul 'va creste', deoarece pe masura ce dimensiunea unei biciclete creste, creste si greutatea acesteia, ceea ce inseamna ca va fi mult mai dificil de manevrat, o greutate a inaltimii ridica centrul de greutate si ingreuneaza echilibrul. Drept urmare, daca optati pentru o bicicleta prea mare, copilul poate avea dificultati sa o manevreze si clar nu se va bucura de experienta.

Spre deosebire de bicicletele pentru adulti, care sunt masurate prin cadru, bicicletele pentru copii sunt masurate dupa dimensiunea rotii, astfel incat dimensiunea nu este indicativa pentru dimensiunea cadrului sau inaltimea scaunului bicicletei. Trebuie sa retineti in acest sens, ca cel mai bun mod de a afla daca bicicleta are dimensiunea potrivita este sa vedeti daca copilul poate sa stea confortabil deasupra bicicletei, cu ambele picioare pe pamant, sa ajunga confortabil la pedale de pe scaun si sa ajunga confortabil la ghidon cand sta asezat. Pe langa dimensiunea anvelopelor bicicletei, trebuie sa fiti atenti si la inaltimea minima si maxima a scaunului pentru a va asigura ca atunci cand este asezat.

Asadar, in urmatoarele randuri ca vom ajuta sa puteti face alegerea potrivite in materie de biciclete copii, in functie de cele mai importante aspecte, detaliate si argumentate corespunzator.

  • Biciclete de echilibru, fara pedale

Bicicletele de echilibru sunt concepute pentru a se potrivi copiilor de la varsta de 18 luni si sunt ideale pentru exersarea echilibrului, pentru promovarea abilitatilor motorii fine si a obiceiurilor bune inca de la inceput. Aceste biciclete nu au pedale si functioneaza pe principiul ca si copilul sa se impinga cu picicoarele. Aceste biciclete reprezinta o introducere excelenta in ciclism si vor face progresul catre echilibrarea unei biciclete cu pedale mult mai usor in comparatie cu trecerea de la utilizarea rotilor ajutatoare.

Biciclete de echilibru

Inaltime (cm)

Varsta

Diametru Roata(in)

85-110

2 ani – 5 ani

11” - 12”

  • Biciclete de 12

Bicicleta cu dimensiunea rotilor de 12” este adesea prima bicicleta cu pedale a unui copil si este concepute pentru copii cu varsta intre doi si patru ani. Este recomandat ca la aceasta varsta sa se opteze pentru modele simpliste de biciclete, fara accesorizari complexe, astfel incat copilul sa se simta confortabil atunci cand pedaleaza, fara a fi distras sau incurcat, si mai mult decat atat, la aceasta varsta este ideal sa se opteze pentru o bicicleta cu cadru realizat aluminiu, usor si rezistent la rugina. Aceste biciclete vin la pachet cu roti ajutatoare si o frana de spate pe pedala si o frana de mana actionata cu parghie pe roata din fata.

Biciclete 12

Inaltime (cm)

Varsta

Diametru Roata(in)

85-100

2 ani – 4 ani

12”

  • Biciclete de 14”

Bicicletele de 14” au practic aceeasi forma si caracteristici asemenea bicicletelor de 12”, dar cu anvelope de dimensiuni mai mari. Rotile mai mari ofera o stabilitate mai buna, o calatorie mai lina si o viteza crescuta. Recomandarile privind varsta si inaltimea sunt asemanatoare intre bicicletele de 12” si 14”, diferentele stand in preferinte, marci si disponibilitate, deoarece bicicletele de 12” sunt mult mai frecvente.

Biciclete 14

Inaltime (cm)

Varsta

Diametru Roata(in)

95-110

3 ani – 5 ani

14”

  • Biciclete de 16

Urmatoarea progresie odata ce copiii au depasit bicicletele de 12” sau 14” sunt evident bicicletele de 16”, potrivite pentru varsta cuprinsa intre 4 si 6 ani sau pentru copiii cu inaltimea intre 100 cm -120 cm. Aceste biciclete au dimensiunea rotilor mai mare si in cele mai frecvente cazuri, sistemul de franare este actionat de franele de mana, deoarece copiii mai mari incep sa dezvolte suficienta forta de prindere pentru a folosi acest mecanist de oprire.

Biciclete 16

Inaltime (cm)

Varsta

Diametru Roata(in)

100-120

4 ani – 6 ani

16”

  • Biciclete de 18

La fel cum bicicletele de 14” reprezinta o alternativa la biciclete de 12”, exact asa este si in cazul bicicletelor de 18”, care sunt o alternativa la bicicletele de 16”, deoarece unele marci omit dimensiunea mai comuna de 16” in favoarea rotilor mai mari, de 18”. La fel potrivita pentru copii cu varsta intre patru si sase ani si cu inaltimi intre 100 si 120 de cm.

Biciclete 18

Inaltime (cm)

Varsta

Diametru Roata(in)

100-120

4 ani – 6 ani

18”

  • Biciclete de 20

Bicicletele de 20” sunt potrivite pentru copii cu varsta cuprinsa intre sapte si noua ani, etapa in care acestia dezvolta un sentiment de aventura si libertate prin mersul pe bicicleta. Bicicletele de aici si de dimensiuni mai mari incep sa se imparta in discipline specifice de ciclism, precum ciclism montan, BMX si echitatie rutiera. In functie de tipul bicicletei, acestea sunt accesorizate cu suspensii, mai multe trepte de viteza, frane actionate manual (fata si spate), ghidon drop, cadre usoare concepute pentru viteza.

Biciclete 20

Inaltime (cm)

Varsta

Diametru Roata(in)

115-135

7 ani – 9 ani

20”

  • Biciclete de 24

Bicicletele de 24 de inchi sunt adesea ultima piatra de temelie catre o bicicleta de marime adulta si sunt potrivite pentru copiii cu varsta cuprinsa intre noua si unsprezece ani, de o inaltime de pana la 145 de cm. La fel ca si bicicletele de 20”, exista categorii discincte, de munte, BMX si de drum si mai mult decat atat, acestea castiga mai multe trepte si o miscare semnificativa in suspensie. In plus, bicicletele de sosea de 24” isi maresc gama de viteze de la 21 si pana la 24 de viteze, au anvelope slick pentru viteze mai mari si cadrea usoare.

Biciclete 24

Inaltime (cm)

Varsta

Diametru Roata(in)

130-145

9 ani – 11 ani

24”

  • Biciclete de 26

Bicicletele de 26 inci sunt potrivite pentru copiii de la unsprezece ani in sus si pentru cei care depasesc inaltimea de 145 cm. Unele marci de biciclete folosesc aceasta dimensiune ca cea mai mare bicicleta pentru copii, in timp ce pot fi, de asemenea, o alternativa la o bicicleta de munte pentru adulti. Rotile de 26 inci erau anterior standardul industriei pentru bicicletele montane pentru adulti, insa acum se situeaza ca fiind ultima varianta pana la trecerea la bicicleta de adulti. O astfel de bicicleta, cu anvelope de dimeniuni mari ofera un confort exceptional si este de asemenea echipata cu functii necesare oricarui copil pasionat de ciclism.

Biciclete 26

Inaltime (cm)

Varsta

Diametru Roata(in)

145

11 ani +

26”

Odata ce am clarificat totul despre dimensiunile bicicletelor pentru copii, in urmatoarele randuri va prezentam si celelalte aspecte de selectie atunci cand ne dorim sa facem o achizitie de acest gen. Iata asadar la ce trebuie sa mai fiti atenti:

Materiale

Materialul folosit pentru bicicletele pentru copii poate varia in functie de pret si poate afecta astfel durabilitatea, greutatea si chiar si aspectul bicicletei. Cel mai adesea, bicicletele de copii sunt fabricate fie din otel, fie din aluminiu. O bicicleta din otel reprezinta optiunea cea mai rentabila, foarte durabila si rezistenta la cauzaturi, insa prezinta dezavantajul ca este semnificativ mai grea decat aluminiul si poate rugini daca este lasata afara sau condusa in conditii meteorologice nefavorabile.

In schimb, bicicletele din aluminiu sunt usoare, foarte durabile si mult mai rezistente la rugina, insa au un cost mai mare fata de cele din otel.

Greutate

Greutatea bicicletei va depinde in principal de dimensiune, din materialul de care este fabricata si din tipul de anvelope cu care este echipata. Bicicletele pentru copii reprezinta deobicei 25-40% din greutatea copilului, insa acest procent poate varia foarte mult in functie de bicicleta pe care o alegeti, de raportul greutate/inaltime a copilului si de varsta. Daca este posibil, incercati sa limitati greutatea bicicletei la sub 50% din greutatea copilului.

Anvelope

Anvelopele pentru biciclete vin in multe forme, din spuma solida, pneumatica, din cauciuc tip fagure, sau cauciuc solid si plastic dur. Bicicletele fara pedale, cele de 12” si 14” pot veni echipate cu oricare dintre anvelopele mentionate, insa pe masura ce dimensiunea bicicletei creste, cu siguranta bicicletele vor fi echipate cu anvelope pneumatice. Anvelopele pneumatice sunt cele mai comune datorita beneficiilor generale pe care le ofera, inclusiv o calatorie amortizata si o aderenta buna. Acestea vin in mai multe modele de benzi de rulare, care sunt de obicei fie anvelope cu noduri, similare cu anvelopele pentru bicicletele de munte, fie un model standard al benzii de rulare sau „slick” (fara model de benzi de rulare), care este similar cu anvelopele pentru bicicletele de drum.

Inaltimea scaunului

Inaltimea scaunului bicicletelor pentru copii incepe de obicei de la 25 cm (10”), iar cel mai bun mod de a afla daca copilul se va potrivi pe bicicleta, este sa il puneti sa stea deasupra ei. In cazul in care nu puteti proceda asa, masurati si lasati o marja de eroare de 3,5 – 5 cm (1,5 – 2”) pana la scaun. Dimensiunea anvelopei nu indica inaltimea scaunului, motiv pentru care trebuie verificata inainte de a face achizitia si trebuie masurata inaltimea minima si maxima a scaunului si pozitia deasupra ei.

*Cand copilul sta deasupra bicicletei (nu pe scaun), ar trebui sa existe un spatiu liber de un inchi sau doi, un decalaj care ajuta la prevenirea ranirii in cazul in care copilul aluneca inainte de pe scaun. Majoritatea modelelor de cadru au un tub superior inclinat tocmai din acest motiv.

Viteze

Bicicletele pentru copii vor incepe deobicei cu o singura treapta de viteza pentru a nu complica prea mult experienta de ciclism, insa pe masura ce copilul devine mai experimentat si mai priceput, cu siguranta i se va potrivi o bicicleta cu mai multe viteze. O bicicleta cu o treapta de viteza are de obicei un raport de pedalare usor, astfel incat copiii nu au probleme cu intoardelrea pedalelor. Daca exista inca o treapta de viteza pe masura ce dimensiunea bicicletei creste, pedalarea poate fi putin mai dificila, insa bicicleta este capabila sa prinda viteze mai mari.

Frane

La bicicletele pentru copii se monteaza doua tipuri de frane, fie frana de tip torpedo, fie frana de mana, care poate actiona fie numai pe anvelopa din fata, fie pe ambele anvelope.

Frana de tip torpedo este activata prin pedalarea inapoi si se gaseste in principal pe bicicletele mai mici, deoarece copiii mici nu au putere pentru a actiona o maneta manuala. In schimb, pentru ca franele de mana au nevoie de o anumita forta si indemanare pentru a fi actinonate, acestea sunt montate de obicei pe bicicletele pentru copilasii mai marisori, iar pe masura ce creste si dimensiunea bicicletei, este cel mai probabil ca franele sa fie actionate manual, atat pe fata, cat si pe spate.

Alegerea unei biciclete copii impune o atentie deosebita, mai ales daca ne dorim ca micutii sa aiba experiente deosebite inca de inceput si in acest sens, nu putem face o achizitie la intamplare ci trebuie bifate anumite criterii de selectie astfel incat bicicleta sa ii fie perfect adaptata copilului. In acest ghid veti gasi toate informatiile necesare pentru a face cea mai buna alegere in achizitia unei biciclete ideale pentru copilul dumneavoastra!

Related posts

Trimite continutul

Add a comment

 (with http://)

Articole asemanatoare