SERVICIILE NOASTRE
Plata ramburs sau cu cardul
Plata ramburs sau cu cardul
4 Banci Partenere – Pana la 12 rate cu dobanda ZERO!
Produse cu garantie
Produse cu garantie
Ne ocupam direct de garantii fara intermedieri.
Suport Clienti rapid
Suport Clienti rapid
Serviciu Live - pentru raspunsuri imediate!
Retur 30 zile
Retur 30 zile
Gratuit – De la preluare la returnarea in depozit!

Cum alegem dimensiunea anvelopelor pentru bicicleta: Ghid complet

De : Malvina - Categorii : Inedite

Plimbarile cu bicicleta reprezinta pentru multi dintre noi metoda preferata prin care ne putem recrea dupa o zi sau o saptamana obositoare si stresanta la locul de munca, iar pentru altii, cei pasionati, bicicleta este intrumentul principal prin care pot avea parte de adrenalina dorita, prin care pot practica un sport de performanta sau cu ajutorul careia pot ajunge in locuri minunate si pot parcurge trasee interesante. Cu toate acestea si indiferent de modul in care uzam bicicleta, buna functionare a acesteia este un aspect care ar trebui sa ne preocupe constant, atat pentru siguranta noastra cat si pentru pastrarea ei in conditii cat mai bune, pe o perioada cat mai indelungata de timp. Este aproape imposibil sa stim totul despre biciclete, despre cum functioneaza fiecare element in parte sau ce este defect atunci cand simtim anumite neregularitati, ce accesorii pentru bicicleta sunt indipensabile motiv pentru care, atunci cand ne adresam intrebarea 'Ce Bicicleta trebuie sa aleg?' trebuia sa studiem putin piata si caracteristicile viitoarei achizitii.

In acest sens, unul dinstre cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le luam in calcul atunci cand suntem in cautarea unei biciclete, atat pentru adulti cat si pentru copii, este diametrul rotii la bicicleta, un aspect bine standardizat astfel incat alegerea noastra sa fie una sigura si potrivita. In tabelul de mai jos putem afla exact care este o alegere buna.

Tabel dimensiuni bicicleta

Cum alegem corect anvelopele pentru bicicleta?

Anvelopele sunt singurele puncte ale bicicletei care intra in contact direct cu suprafata pe care aceasta ruleaza, motiv pentru care trebuie sa le alegem corect, in functie de dimensiunile jantelor si de modul in care acestea sunt utilizate (pentru plimbari line, trasee de munte, enduro, maraton etc.) si categoric, sa ne asiguram ca sunt mereu in stare optima de functionare. Anvelopele unei biciclete se aleg in functie de tipul bicicletei pe care il detineti si de terenul pe care acestea vor rula. Printre cele mai importante caracteristici ale unui cauciuc se numara: dimensiunea (diametrul si latimea), suprafata de rulare, greutatea si durabilitatea.

Diversitatea acestor elemente componente ale bicicletei este destul de vasta, motiv pentru care am creat acest ghid explicativ care sa te ajute sa faci cea mai buna alegere.

Diametrul unei anvelope este in stransa legatura cu diametrul jantei pe care aceasta se monteaza. Astfel ca, pentru bicicletele BMX se vor utiliza deobicei cauciucuri de 20'' (inch), pentru bicicletele mountain-bike anvelopele recomandate sunt cele de 26'' sau de 27'', iar pentru bicicletele care ruleaza pe sosea, la maratoane si competitii se vor utiliza cauciucuri de 28'' (sau de 650C-700C, notatiile fiind diferite in functie de standardul folosit, acesta fiind diametrul in sistemul francez).

Latimea este a doua dimensiune care este notata pe anvelopa, prima fiind diametrul, iar aceasta variaza in functie de categoria de biciclete pentru care este realizata anvelopa. Un aspect la care trebuie sa fim foarte atenti atunci cand alegem latimea anvelopei este acela ca ea depinde de doua dimensiuni si anume: latimea jantei (este indicat ca latimea anvelopei sa nu fie mai mare ci cel putin egala cu cu cea a jantei pe care aceasta se va monta) si distanta dintre bratele furcii (indiferent ca vorbim despre cea de fata sau cea din spate, latimea anvelopei trebuie sa fie mai mica astfel incat sa permita rotirea rotii fara ca aceasta sa atinga cadrul sau furca).

Balonajul reprezinta inaltimea unei anvelope si este foarte important atat pentru stabilitatea bibicletei pe suprafata de rulare si asezarea avnelopei pe janta cat si pentru nivelul de conort pe care il poate opferi in functie de latimea lui.

Latimea jantei este formata din doua parti, una interioasa si una exterioara. Latimea interioara a jantei este cea mai importanta si putem afla acest lucru masurand distanta prin interiorul jantei, Masurarea se face intre carligele care tin talonul anvelopei pe loc, sau pur si simplu intre peretii interiori ai jantei fara carlig. Latimea exterioara nu va afecta compatibilitatea anvelopelor, desi influenteaza aerodinamica. Aceasta se gaseste masurand cea mai larga parte a jantei de la o suprafata exterioara la alta. 

Cum citim corect cifrele de pe anvelopa?

Toate anvelopele pentru biciclete care se regasesc pe piata la momentul actual, au in mod obligatoriu inscriptionate dimensiunile pe partea laterala. Dificultatea de alegere intervine atunci cand nu cunoastem sistemul metric in care sunt inscriptionate masurile, sistemele fiind astfel 3 la numari si complet diferite.

Marcajul dupa standardul ERTRO (ISO)

Acest tip de marcaj este cel mai important si de asemenea, este singurul care da o dimensiune exacta a diametrului anvelopei, insa din pacate, este cel mai putin utilizat in momentul actual. Astfel in acest sistem anvelopele sunt denumite sub forma xx-yyy unde xx este latimea anvelopei , iar yyy este diametrul din interiorul acesteia in mm.

De exemplu, inscriptia urmatoare 37-597 reprezinta indicele unei anvelope cu latimea de 37 si diametrul din interior este de 597.

Marcajul american - in inch

Acest standard de marcaj este cel mai folosit in momentul actual si il regasim inscriptionat pe lateralul anvelopei sub forma YYxZ.ZZ , unde YY reprezinta este diametrul aproximativ in inch al rotii cu anvelopa montata iar Z.ZZ este latimea anvelopei in inch cu zecimale.

De exemplu: 26 x 1.95 inch, ne indica o anvelopa cu diametrul exterior de 26'' si cu latimea de 1.95''.

Marcajul francez in mm

Standardul de marcaj francez este inscriptionap pe anvelopa sub urmatoarea forma: YYY x Zzc unde YYY reprezinta diametrul exterior aproximativ al rotii in mm, ZZ este diametrul anvelopei iar c este o litera ce reprezinta diametrul interior al jantei.

De exemplu: 700x28C reprezinta o roata cu diametrul exterior aproximativ de 700 m, latimea anvelopei de 28 mm iar C este standardul francez pentru janta de 622 mm, practic o roata de bicicleta de 28.

Marcaje in cele 3 sisteme metrice

Asadar, indiferent de tipul bicicletei pe care o detii si chiar si de trasele pe care iti doresti sa le parcurgi, vei gasi anvelopele potrivita pentru bicicleta ta! Alease in mod corespunzator dupa indicatiile oferite, si optand pentru un modele calitative, te vei bucura de plimbarile si experientele pe care ti le doresti!

Trimite continutul

Add a comment

 (with http://)

Articole asemanatoare