Ce este inteligenta emotionala a copilului si cum o putem dezvolta?

De : Malvina - Categorii : Inedite

Conceptul de inteligenta emotionala nu este unul nou si chiar daca am crede ca este un subiect despre care nu stim prea multe, in realitate cu acest aspect ne confruntam aproape zilnic, atat noi, cat si copilasii nostri. Inteligenta emotionala este conceptul care se refera la intelegerea si gestionarea emotiilor inca de la cele mai fragete varste, si efectele acesteia asupra vietii noastre de adulti. Cu totii ne dorim sa fim fericiti si sa avem succes pe toate planurile, iar inteligenta emotionala are un efect foarte mare asupra acestor aspecte.

Dezvoltarea armonioasa a copiilor este un subiect important pentru toti parintii, insa pe langa toate abilitatile cognitive pe care acestia le intreprind de-a lungul anilor, inteligenta emotionala joaca un rol la fel de important. Pe langa aspectele care tin de cunostintele acumulate de-a lungul anilor, de modul in care actioneaza si se dezvolta pe plan profesional, inteligenta emotionala este cea care il va ajuta sa se dezvolte in planul social, este acel 'tool' prin care isi va intelege atat emotiile proprii cat si emotiile celor din jur. Este modul prin care va reusi sa gestioneze ceea ce simt in legatura cu o persoana, un moment sau o actiune si care este cea mai potrivita reactie in acest sens.

Inteligenta emotionala copii

Notiunea de inteligenta emotionala a fost discutata pentru prima data in cadrul Yale Center of Emotional Intelligente din SUA unde se explica notiunea aceasta ca fiind modul in care un copil gestioneaza si evelueaza atata emotiile proporii cai si ale celorlalti participanti la actiunea in sine. Fiecare om poseda intr-o anumita masura acest tip de inteligenta insa conteaza foarte mult cum aceasta este fructificata si executata intr-un context social.

Din ce abilitati este compusa inteligenta emotionala?

Pentru a intelege mai bine conceptul de inteligenta emotionale, s-a creat RULER, un acronim englezesc al conceptului pentru cele cici abilitati esentiale ale inteligentei emotionale si anume:

  • Recunoasterea emotiilor (recognising)

  • Intelegerea emotiilor (understanding)

  • Identificarea emotiiloor (labelling)

  • Exprimarea emotiilor (expressing)

  • Reglarea emotiilor (regulating)

Inteligenta emotionala la copii

Emotiile sunt cele care ne influenteaza orice decizie, care ne sporesc creativitatea si capacitatea de memorare si ne determina de asemenea performantele pe care le avem in anii scolari cat si mai tarziu, in planul profesional. Asadar, am putea spune ca ,valoarea emotiilor in activitatea noastra cotidiana este incontestabila si este de asemenea extrem de important sa recunoastem emotiile proprii si pe ale celorlalti, sa le intelegem cauzele si efectele, sa le putem identificam cu precizie, si sa ne exprimam respectand normele socio-culturale ale contextului in care ne aflam si sa le gestionam in mod inielept.

Inteligenta emotionala merge pe acelasi concept asemenea educatiei, plecand de acasa, inca din primii ani de viata, iar parintii fiind primii profesori care ne vor ajuta si indruma in acest sens. Efectele unei inteleligente emotionale dezvoltate corespunzator vor avea efecte vizibile inca de la primele contexte sociale in care va fi prezent copilasul, insa beneficiile ei sunt multiple si vor fi indispensabile pe intreg parcursul vietii. Inteligenta emotionala este in continua dezvoltare, mai ales pentru copilasi si trebuie sa urmarim ca exprimarea si gestionarea emotiilor lor sa se intample in mod constant. Adultii au categoric o inteligenta emotionala mai matura, insa pentru copii este mai dificil sa inteleaga de ce un anumit lucru ii face sa se simta intr-un anumit fel. Comunicarea in acest sens este un aspect cheie, insa ei trebuie sa fie pregatiti si dornici sa discute despre ceea ce ii compleseste!

Cum ii putem ajuta pe copii sa isi dezvolte inteligenta emotionala?

Inteligenta emotionala la copii trebuie dezvoltata cu 'instrumente' potrivite varstei lor si intr-un mod prin care il pot intelege usor ca mai apoi sa se poata exprima usor. Noi ca si parinti ii putem ajuta descriindu-le cu acuratete propriile stari emotionale si etichetandu-le verbal corect, precum si explicand copiilor ce simt si ce anume le-a generat acea stare emotionala, spre exemplu: ''eu ma simt trist pentru ca…'' sau '' astazi sunt putin nervos pentru ca…'', ''ma deranjeaza ca persoana x...''; exemple simple, pe intelesul lor, dar cu un efect foarte mare.

In acest sens, ne putem ajuta de 3 metode simple, dar totodata eficiente prin care ii putem ajuta sa isi dezvolte inteligenta emotionala si anume:

Sa le citim carti in care se vorbeste despre emotii!

Fiind un subiect atat de dezbatut, exista asadar si carti sau chiar pachete de carti despre emotii scrise special pentru copii printre care amintim;

  • Prima mea carte despre sentimente și emoții

  • Emotii in povesti. Cum sa-i ajutam pe copii sa accepte si sa gestioneze propria lor sfera emotiva

  • Prinţesa Otilia este furioasă

  • Prinţesa Otilia este tristă

  • Mă simt trist

  • Sunt timid

  • Mi-e frică

  • Pachet de 4 carti: Emotiile Sarei

Si multe alte carti frumoase si de un mare ajutor in intelegerea si gestionarea emotiilor scriese exact pe intelesul celor mici!

Sa vizionam filme cu si despre emotii!

Unul dintre cele mai potrivite filme de vizionat cu copilasii pe acest subiect este ''Intors pe Dos'' (Inside Out), un film extraordinar care are la baza povestea micuței Riley, si modul in care emotiile din mintea ei, Bucuria, Furia, Dezgustul, Frica si Tristetea, incearca sa o ghideze pe micuta in viata.

Si sa descoperim impreuna emotiilor prin jocuri si jucarii!

Copilasii invata cel mai bine si mai usor prin joaca, si tocmai de aceea noi parintii trebuie sa cream sau sa gasim jocuri si jucarii care sa ii ajute sa isi dezvolte inteligenta emotionala. Putem lua exemple din jocurile copilariei noastre, care erau total diferite fata de cele din prezent. Iar in materie de jucarii, pe piata exista astazi optiuni si in acest sens, pe categorii de varsta si de un mare ajutor in acest proces de dezvoltare al inteligentei emotionale.

Este de datoria noastra ca si parinti sa ne preocupam de modul in care copilasii nostri isi dezvolta inteligenta emotionala si odata ce am inteles importanta acestia, tot ce trebuie sa facem este sa ii ajutam, sa ii sustinem si sa ii indrumam inspre cele mai bune reactii si decizii!

Related posts

Trimite continutul

Add a comment

 (with http://)

Articole asemanatoare