Ochelari 3D: Activi si Pasivi 

SubcategoriiOchelarii 3D ne ajuta ca imaginile pe care le urmarim în filmele 3D sa arate ca scene din realitate, in trei dimensiuni, care se intampla chiar in fata noastra. Cu ajutorul lor, simtim ca suntem parte a actiunii si nu doar simpli spectatori.

Tehnologia 3D

Intr-un film 3D, doua imagini separate sunt proiectate in spectre diferite de culoare, iar ochelarii filtreaza anumite imagini astfel încat fiecare ochi sa vada o imagine diferita. Astfel, pentru a putea vedea in 3D, fiecare ochi trebuie sa vada o imagine usor diferita. Asadar, pentru perceptia unei imagini cu adancime este necesar ca ochii sa vada doua imagini diferite. Pe acest principiu se bazeaza dispozitivele 3D.

Tipuri de ochelari 3D

Ochelarii utilizati pentru vizualizarea imaginilor 3D, se clasifica în functie de principiul de vizualizare 3D, in trei categorii principale:

- Ochelari anaglifici cu lentile colorate care reactioneaza ca filtre de culoare, cei mai des utilizati sunt cei cu lentil rosu/albastru, rosu/cyan si magenta/verde.

- Ochelari 3D activi acestia alterneaza succesiv imaginiile pentru ochiul stang cu cele pentru ochiul drept, functionarea acestora este generate de sincronizarea acestora cu imaginile alternante ( 50% pentru ochiul stang si 50% pentru ochiul drept).

- Ochelari 3D pasivi acestia realizeaza efectul 3D prin polarizarea lentilelor in 2 moduri principale: liniar sau circular in functie de sistemul 3D care reda si afiseaza continutul.

Ce ochelari 3D alegem in functie de device-ul folosit

Mai sensibili, considerabil mai scumpi dar oferind o experienta 3D superioara, ochelarii activi sunt alegerea pentru cei ce doresc imagini in 3 dimensiuni, la rezolutie Full HD sau Ultra HD, chiar daca producatorii de 4K-uri intampina probleme in a reda atat 3D cat si 4K cu HDR.

Inainte de a cumpara o pereche de ochelari 3D este foarte important sa verificati daca sunt compatibili cu televizorul dumnevoastra. Asta deoarece ochelarii comunica de regula cu aparatul prin intermediul unor semnale de radio-frecventa, de aceea ar trebui sa fiti atenti la compatibilitate.

Ochelarii activi se sincronizeaza cu televizorul si au rolul de a oferi fiecarui ochi imaginea dedicata acestuia, prin obturarea celuilalt ochi. Din acesta cauza, la televizoarele cu rata de refresh mica poate aparea efectul de clipire. Din fericire, majoritatea televizoarelor moderne au rata de refresh mai mare de 100, putand ajunge la unele chiar si la 400, ceea ce inseamna ca palpairea este imposibil de perceput. Televizoarele care folosesc ochelari pasivi prezinta fara intreruperi imaginile, nu exista problema frecvetei celor activi. In schimb, ochelarii pasivi primesc o imagine cu rezolutie injumatatita 1080p se transforma in 540p, deoarece rezoluaia totala trebuie impartita intre cele doua imagini prezentate simultan pe ecran.

Sus